Verander je kijk op werk

Verander je kijk op werk

In het onderwijs ben je na het afronden van de lerarenopleiding ‘startbekwaam’. Je mag lesgeven en beheerst de basis. Het duurt echter vaak nog een jaar of vijf voordat je het lesgeven goed in de vingers hebt en alle vaardigheden die je nodig hebt, je eigen hebt gemaakt. Naast de eerste en tweedegraads docenten kent het onderwijs ook de ‘onbevoegd bekwame’ docenten. Dit zijn veelal docenten die na een carrière elders in het onderwijs aan de slag zijn gegaan en vaak daarnaast een lerarenopleiding volgen.

Onbewust bekwaam

Een aantal zij-instromers komt zo tot de ontdekking dat ze van nature overwicht hebben op een groep. Ze kunnen de leerlingen met hun gierende hormonen bij de les houden, ondanks afleidende smartphones en woest aantrekkelijke medeleerlingen. Deze zij-instromers zijn dus lange tijd ‘onbewust bekwaam’ geweest. Dat geldt natuurlijk niet alleen in het onderwijs. Veel mensen zijn ‘onbewust bekwaam’ omdat ze blijven ‘hangen’ in een functie en vasthouden aan de zekerheden die ze hebben bij een werkgever. Totdat die wegvalt.

Veel mensen die jarenlang bij hetzelfde bedrijf of in dezelfde sector werkzaam zijn en hun baan verliezen, gaan vervolgens op zoek naar een soortgelijke functie in dezelfde branche. De paniek slaat toe als het langere tijd duurt en de ene na de andere afwijzing in de mailbox binnenkomt. Of als je nog steeds geen positieve reactie hebt ontvangen uit je netwerk, waar je je zoektocht naar een baan op allerlei manieren onder de aandacht hebt gebracht.

Kijk breder

Er zijn echter veel meer mogelijkheden om een andere baan te vinden, zonder dat je je volledig moet laten omscholen. Door je niet te beperken tot opleiding en werkervaring, maar door breder te kijken. Meer naar je talenten en je drijfveren. Vraag jezelf eens af welke vaardigheden je graag gebruikt(e) in je werk, maar ook in je vrije tijd en uit welke activiteiten je voldoening haalt. Zou je deze vaardigheden ook in een hele andere sector kunnen inzetten en daar voldoening uit kunnen halen? Waarschijnlijk wel!

Word je bewust van wat jou echt drijft

Natuurlijk heb je voor bepaalde functies hele specifieke kennis nodig, maar probeer eens je eigen ideale functie te creëren. Zet voor jezelf op een rij wat voor jou echt belangrijk is in je werk en laat daarbij je arbeidsvoorwaarden buiten beschouwing. Zo richt je jezelf puur op de werkinhoud en werkomgeving. Denk aan de werkomstandigheden en werkverhoudingen waarin je het beste functioneert en waar je voldoening uit haalt. Wat drijft jou echt? Als je je daar bewust van bent, zal je kijk op werk veranderen.

Vind het werk dat bij je past

Dus neem regelmatig je huidige of laatste functie onder de loep en probeer je zoektocht naar de ideale baan zodanig aan te passen dat je eigenlijk nooit meer hoeft te werken. Zoals Confucius al zei: “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.”

Susanne Rockland, 18 maart 2019


Geen reactie's

Geef een reactie