Hogere rente op studielening van de baan. Studiekeuzestress blijft…

Hogere rente op studielening van de baan. Studiekeuzestress blijft…

In het HBO en WO kan je uit zo’n 1900 bachelorstudies kiezen. Hoe kan je door de bomen het bos dan nog zien?

Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je in de voetsporen van je ouders treedt of dat zij bepalen wat je mag studeren. Fijn deze keuzevrijheid maar tegelijkertijd ook lastig als er zoveel mogelijkheden zijn. De afschaffing van de studiefinanciering heeft er bovendien toe bijgedragen dat aankomende studenten last hebben van keuzestress omdat ze bang zijn een verkeerde studiekeuze te maken en daardoor een (nog) hogere studieschuld opbouwen. Gelukkig gaat de verhoging van de rente op de studieleningen niet door…

Hoe kan je uit al deze studierichtingen een studie kiezen die bij je past?

Er zijn allerlei beroepskeuzetesten die op VO-scholen en op internet worden aangeboden maar daar rollen vaak een heleboel mogelijk passende studierichtingen uit en dan weet je nog niet wat er echt bij je past. Je kiest op basis van een voorgestructureerde lijst  wat je leuk, interessant vindt of wat je het meest aanspreekt. Maar wat wil je zelf, wat past echt bij jou? Waar word jij blij en enthousiast van? Wat doe je graag, waar liggen je interesses en wat deed je als kind bijvoorbeeld graag? Door terug te kijken naar je verleden kan je in beeld brengen wat je gemotiveerd doet. Er zit namelijk een rode draad in activiteiten die je graag doet. Zo kan je je intrinsieke motivatie boven tafel krijgen, word je je bewust van je drijfveren en breng je jouw unieke talenten in beeld. Bij talenten hoef je niet te denken aan een wiskundeknobbel en hoef je ook geen talentenshow gewonnen te hebben. Gewoon vaardigheden die je graag en goed inzet omdat je het leuk en fijn vindt om dat te doen. Voor jou gewoon en tegelijk uniek!

Dit MotivatieKompas® helpt je bij het maken van een passende studiekeuze. Het is een uniek en persoonlijk motivatiepatroon waarvan de basis al in je kindertijd gelegd is. Jouw Motivatiekompas® brengt je intrinsieke motivatie, je drijfveren en je talenten in beeld en samen zoeken we een opleiding die bij jou past.

Geen reactie's

Geef een reactie